Muilkorf training

muilkorftraining

Als je een muilkorf voor je hond overweegt, dan is het goed om te weten dat je hond aan het dragen van een muilkorf moet wennen. Je kunt met een muilkorftraining je hond in stapjes leren dat het dragen van een muilkorf normaal is. Daarmee voorkom je dat je hond er een hekel aan heeft. Er zijn vele honden die zonder problemen iedere dag een muilkorf dragen of alleen voor bepaalde momenten zoals een bezoek aan de dierenarts.

Je hond laten wennen aan de muilkorf

Als je een muilkorf hebt gekocht, kun je die niet meteen bij je hond aandoen en gaan wandelen. Voordat je een muilkorf kunt gebruiken, moet je hond er eerst aan wennen om het te dragen. Een hond die door training een muilkorf gewend is, draagt hem met hetzelfde gemak als hij ook een tuigje aan heeft. Doe je de muilkorf wel meteen aan, zonder de hond te laten wennen, dan is de kans groot dat de hond met zijn kop overal langs gaat schuren of met zijn poten probeert om de muilkorf af te krijgen.

Je hond laten wennen aan het dragen van de muilkorf, doe je door je hond het dragen in een training in kleine stapjes aan te leren. Daarnaast ga je de muilkorf een goede associatie geven door de stapjes met snoep te belonen. Zo gaat je hond zich verheugen op het zien van de muilkorf, omdat het een voorspeller is van het lekkers dat gaat komen.

Als laatste is het belangrijk dat je hond ook eigen keuze en invloed heeft op wat er gaat gebeuren. Een hond kan makkelijker en sneller het dragen van een muilkorf accepteren, als hij er zelf aan mee kan werken in plaats van dat het hem overkomt. Daarom doe je niet zelf de muilkorf om de bek van de hond, maar leer je de hond om zelf zijn neus in de muilkorf te steken.

 

Markeerwoordje

In deze training wordt gebruik gemaakt van een markeerwoordje. Op het moment dat je hond het goed doet, zeg je een markeerwoord. Voorbeelden zijn:  “yes”, “super” of “top”.  Je kunt ook zelf een woord verzinnen, als het maar een woord is dat je in normale spreektaal niet gebruikt.  Het woordje geeft aan: ja, dit is het gewenste gedrag, nu komt er iets lekkers. Dat maakt het voor de hond makkelijker om te begrijpen wat je precies wil dat hij doet.

Het is belangrijk dat je deze regels voor het gebruik van een markeerwoordje hanteert:

  • Gebruik altijd hetzelfde woordje
  • Zeg het woordje precies op het moment dat de hond doet wat de bedoeling is
  • Na dit woordje krijgt de hond altijd een snoepje (ook als je het per ongeluk zegt). Dat maakt het gebruik van het woordje voor de hond krachtiger.
  • Zeg eerst het woordje en geef dan het snoepje (niet tegelijkertijd of het snoepje eerst). De volgorde is: gedrag, markeerwoordje, snoepje
  • Het markeerwoordje betekent ook dat de oefening/stap klaar is. Wil je daarna verder gaan, dan begin je de oefening opnieuw.

Stappenplan voor het aanleren van een muilkorf

Het aanleren gaat in stappen. Je gaat pas een stap verder als de hond de huidige stap goed beheerst. Dat weet je doordat je hond het vlot doet en in blijde afwachting is van het snoepje (ontspannen lichaamstaal).

Stap 1: Kennismaken met de muilkorf
Bij de eerste stap laat je de hond wennen aan het voorwerp op zich.

Houd de muilkorf aan het bandje vast en laat de hond zien wat je hebt, zonder het naar de hond toe te bewegen. Als de hond naar voren komt en er aan ruikt zeg je “yes” en geef je hem een snoepje.

Het is belangrijk dat de hond zelf interesse toont en zijn neus naar de muilkorf toe beweegt. De muilkorf blijft op 1 plek (beweeg hem niet naar de hond toe).
Toont de hond geen interesse dan houdt je hem even achter je rug, en bied je hem daarna opnieuw aan.
Je kunt verder met de volgende stap, als de hond bij het zien van de muilkorf blij komt aanlopen in de verwachting een snoepje te krijgen.

Stap 2: Neus aan de voorkant van de muilkorf
Houd de muilkorf aan de onderkant vast en beweeg die hand niet, de muilkorf blijft stationair op dezelfde plek. De opening van de muilkorf is naar de hond toe gericht.
Leg met je andere hand een snoepje bij de opening van de muilkorf.  Laat de hond uit eigen beweging het snoepje pakken. Zeg “yes” net voordat hij het snoepje te pakken heeft.

Durft hij het snoepje goed bij de opening te pakken, dan ga je het snoepje iets dieper in de muilkorf leggen.
Je kunt verder als de hond zonder twijfel, vlot het snoepje uit de muilkorf haalt.

Stap 3:Neus in de muilkorf
Houd de muilkorf nog steeds aan de onderkant vast en steek met je andere hand een snoepje via de buitenkant van de muilkorf door een gat, zodat de hond het aan de binnenkant kan pakken. Zeg “yes” op het moment dat hij zijn neus in de muilkorf steekt.

Laat de hond uit eigen beweging zijn neus erin steken om het snoepje te pakken.
Zorg dat je niet per ongeluk de muilkorf naar voren doet om de neus doet.
Haal de muilkorf weer van de neus van de hond nog voordat hij zelf zijn kop terugtrekt.

Stap 4: Eerst de neus dan het snoepje
Als stap 3 goed gaat, houd je de hand met het snoepje net achter de muilkorf. Zeg “yes” als hij zijn neus in de muilkorf doet en steek dan het snoepje door de korf in zijn bek.
Het verschil is dus dat het snoepje nog niet in de muilkorf zit, maar pas komt als de hond al zijn neus in de muilkorf heeft gestoken.

Stap 5: Wat langer de neus in de muilkorf
Als de hond hieraan gewend is, wacht je totdat de hond zijn neus iets langer in de muilkorf heeft, voordat je “yes” zegt en het snoepje door de muilkorf steekt.

Bij de vorige stap zei je meteen “yes” als de neus de muilkorf in ging. Nu ga je eerst 1 tel wachten en dan zeg je “yes”. Dan wacht je 2 tellen en zo bouw je de tijd dat de neus van de hond in de muilkorf zit rustig op.

Stap 6: Het vastmaken van de bandjes
Als het goed lukt dat de hond zijn neus enige tijd in de muilkorf kan houden, kun je een begin maken met het omdoen van de bandjes. Markeer en beloon ieder stapje hieronder, ga pas verder als je ziet dat de hond er comfortabel mee is (in blijde verwachting van het snoepje).

  • Begin met de band om de nek. Pak met 1 hand een bandje en leg dat even tegen zijn nek.
  • Houd de muilkorf niet meer aan de onderkant, maar met 2 handen aan de zijkant vast. Pak beide bandjes al vast als je de muilkorf voor je hond houdt. Als de hond zijn neus in de muilkorf heeft, breng je beide handen naar zijn nek terwijl je de bandjes vasthoudt. Je maakt nog niets vast, alleen de beweging naar zijn nek.
  • Oefen dat je de bandjes in zijn nek wat langer vasthoudt voordat je het markeerwoordje zegt.
  • Klik de bandjes vast, zeg je markeerwoordje, maak de bandjes meteen weer los en dan belonen.
  • Oefen dat de bandjes iets langer vastzitten, voor dat je het markeerwoordje zegt en de bandjes weer los maakt. Tel in je hoofd. Eerst 1 tel, dan 2, en zo door naar 5.
  • Als je muilkorf ook een band over het hoofd heeft, ga je die nu ook vastmaken. Als dit bandje vast zit, ga je opnieuw het tellen oefenen (eerst 1 tel vast enzovoorts)
  • Als je muilkorf een zekering aan de halsband heeft, ga je die nu ook vastmaken (weer opnieuw beginnen met tellen).

Heb je een muilkorf met een sluiting die hard klikt als hij dicht gaat? Dan kan het zijn dat je hond van de klik zo vlak bij zijn oren schrikt. Oefen eerst even de klik apart. Klik de sluiting dicht, terwijl je de muilkorf gewoon in je hand hebt. Markeer met het woordje en geef een snoepje. Blijf dit herhalen totdat de hond gewend is aan het geluid. Houdt dan de sluiting iets dichter bij hem en beloon weer. Dan in de buurt van zijn nek en beloon weer. Dan kun je ook oefenen met de muilkorf die wel om zijn neus zit.

Stap 7: Muilkorf langer ophouden
Net als eerder ga je nu oefenen dat je hond de muilkorf, deze keer met bandjes, langer op heeft.

  • Je wacht 1 tel nadat de bandjes vastzitten, voordat je “yes” zegt. Je beloont door de muilkorf en doet hem dan af.  Dan 2 tellen enzovoorts.
  • Vervolgens ga je afwisselend tellen: 2, 5, 3, 7, 4, 9, 2, 5 etc.

Meerdere snoepjes achter elkaar

  • Oefen daarna dat je de muilkorf na het snoepje niet af doet, maar meteen weer een snoepje geeft. En dan de muilkorf pas af doet.
  • Nu ga je meerdere snoepjes geven voordat je de muilkorf afdoet.
  • Laat je meer tijd tussen de snoepjes.

Stap 8: Bewegen met muilkorf op
Zitten of staan met een muilkorf op, is voor de hond iets anders dan wandelen met een muilkorf op. Dat moet je ook in stapjes weer opbouwen.
Als de hond de muilkorf gedurende 15 tellen goed op kan houden, kun je verder met deze stap.

  • Je doet de muilkorf aan bij de hond en zet 1 stapje naar achteren. Als de hond je volgt, zeg je het markeerwoordje en beloon je door de muilkorf. Herhaal dit meerdere keren.
  • Je loopt naar achteren om dit heel uitnodigend is voor je hond om mee te lopen.
  • Zet 2 stapjes naar achteren. Breid het zo langzaam uit.
  • Nu pak je zijn riem erbij. Lijn de hond eerst aan, dan doe je de muilkorf aan.
  • Zet weer 1 stap naar achteren (de riem maakt het weer anders, dus je begint weer met 1 stap).
  • Breid het aantal stappen weer uit.
  • Nu draai je na een aantal stappen om, zodat je vooruit kunt lopen. Beloon de hond meteen na het omdraaien.
  • Ga nu ook stapjes vooruit lopend oefenen. Blijf de hond op tijd belonen door de muilkorf heen.

Bouw deze stap rustig op, daar heb je later plezier van. Als je hond met zijn poot langs de muilkorf gaat schuren of tegen de muur gaat schuren, dan heb je de stappen te snel genomen. Hij moet eerst meer wennen aan het dragen van de muilkorf. Ga 3 stappen terug in de training en bouw het opnieuw op.

Stap 9: Op pad
Oefen nu dat de hond de muilkorf op heeft op andere locaties.

 

Beloningen
Het is handig om wat langwerpige beloningen te gebruiken die je makkelijk door de muilkorf kunt steken.
In plaats van snoepjes kun je ook een voertube gebruiken van bijvoorbeeld Trixie of prins.

 

Wat als de hond schuurt
Als de hond met de muilkorf langs van alles schuurt, ben je te snel gegaan in de training.
Op dat moment leidt je de hond even af, zodat hij stopt. Als hij een aantal tellen niet meer geschuurd heeft, doe je de muilkorf af en begin je opnieuw, maar wel een paar stappen terug in de training.

 

Filmpjes over aanleren muilkorf:

Op youtube zijn meerdere video’s te vinden van het aanleren van een muilkorf. Hier een paar voorbeelden:

Dutch cell dogs:

Amber Aquart Dog Muzzle training and Conditioning:

Kikopup:

 

Meer informatie over muilkorven voor honden

 

 

Info nuttig
Vind je deze informatie nuttig?