Spelen met andere honden

spelende hondenHonden spelen graag en blijven dat vaak ook hun hele leven doen, waarbij de hoeveelheid tijd die ze eraan besteden wel wat af kan nemen als ze sociaal volwassen worden. Honden kunnen zelf een spelletje bedenken, met ons spelen of met andere honden.

Laat honden het niet zelf uitzoeken
Als honden onderling spelen, hebben ze toezicht nodig. Het “de honden zelf uit laten zoeken” is een verouderd denkbeeld en erg onverstandig. Aan de ene kant is het zeer de vraag of beide honden sociaalvaardig genoeg zijn om het allemaal zelf op te lossen. Het zelf laten regelen kan alleen als beide honden weten hoe ze opwinding zelf kunnen reguleren en communicatieproblemen kunnen oplossen. Dan heb je het dus over ervaren, volwassen en sociaal stabiele honden.

Daarnaast heb je bij honden te grote verschillen in uiterlijk tussen de rassen. Dit kan aan de ene kant tot miscommunicatie leiden (denk bijvoorbeeld aan hondenrassen die van nature de staart hoog dragen) en aan de andere kant kan het verschil in grootte ervoor zorgen dat het geen eerlijke strijd is.

Tenslotte is spelen leuk en gaat altijd gepaard met wat opwinding. Dat is geen probleem. Maar te veel opwinding kan ook doorslaan naar agressie. Het is altijd beter dit moment voor te zijn en de honden op tijd te onderbreken om de opwinding weer te laten zakken.
Het hoort dus bij de begeleiding van een hond dat je ook bij spel je hond (en de andere hond) in de gaten houdt en er voor zorgt dat het voor iedereen leuk blijft.

 

Hoe herken je spelen bij honden

Spelen is alleen spelen als beide honden het ook zo ervaren. Als 1 van de honden bang is, onzeker wordt, gepest wordt, opgejaagd of ondersteboven gelopen, dan zal die het niet als spel ervaren. Het is dus belangrijk te leren zien: is dit spel of niet.
Als het geen spel is, moet je de ontmoeting onderbreken. Niet alleen uit mededogen voor de hond die het niet leuk vindt, ook bij de hond die het ongewenste gedrag laat zien, moet de ontmoeting onderbroken worden. Doordat deze hond het wel leuk vindt of in ieder geval succesvol is in zijn asociale gedrag, zal hij het de volgende keer weer doen en zo krijg je heel snel een hond waar iedereen voor omloopt.

 

Om te zien of honden aan het spelen zijn, kun je op de volgende dingen letten:

Spelboog
Spelboog
  • Honden gebruiken in spel spelbuigingen. Hierbij gaat de hond met de voorkant van zijn lichaam omlaag zodat de voorpoten plat op de grond liggen en blijft de kont omhoog. Honden die elkaar niet of net kennen zullen duidelijkere spelbuigingen maken dan honden die elkaar goed kennen. Dan is het vaak nog maar een hele korte beweging. De spelbuiging vindt plaats voordat het spel begint, of tijdens het spel als er even pauze is geweest.
  • Pauzes horen ook bij spel. Honden die spelen, zullen regelmatig even een momentje stil staan en niets doen. Deze momenten zijn belangrijk om de opwinding wat te laten zakken en de sfeer te proeven.
  • Zolang honden spelen, zal er sprake zijn van rolwisseling. Nu zit de een achter de ander aan, het volgende moment is het omgedraaid. Dan ligt die eens op de grond, het volgende moment is dat de ander. Als deze rolwisseling niet plaatsvindt, moet je je afvragen of de ene hond niet teveel zijn zin doordrijft en de andere hond het nog wel leuk vindt (of misschien gepest wordt).
  • Als er sprake is van grote verschillen in de spelende honden (bv pup en oudere hond of grote en kleine hond) zal de sterkere hond zich daarop aanpassen door zichzelf een ‘handicap’ te geven. Denk aan een volwassen hond die gaat liggen om met een pup te spelen.
  • Spelen is leuk. Bij spel horen daarom losse bewegingen, kronkelde lichamen, vloeiende bewegingen en ontspannen lichaamstaal. Laat een hond stresssignalen zien, zie je strakke, gespannen bewegingen, of worden bewegingen heel langzaam of verstijft een hond zelfs, onderbreek dan het spel.
pauze hoort bij spel
Even pauze

Bij twijfel kun je altijd het spel zelf even onderbreken, roep de hond bij je, beloon hem voor komen en laat hem na een korte pauze weer gaan.

Speelstijlen kunnen verschillen
Tot slot is het ook goed om te weten dat er verschillende speelstijlen zijn. Sommige honden vinden ruw spel met veel lichaamscontact leuk, andere honden vinden het veel leuker om samen rondjes te rennen of liggend op de grond een beetje te “bekvechten”. Het kan daarom zijn dat je hond wel heel graag met de ene hond speelt, maar niet met de andere. En dat is prima, wij hebben tenslotte zelf ook onze voorkeuren.

 

Lees meer tips

 

 

Info nuttig
Vind je deze informatie nuttig?