Snuffelmat

snuffelmat

Honden hebben naast lichamelijke inspanning ook mentale uitdaging nodig. Dat is nodig om ervoor zorgen dat ze zich niet gaan vervelen of al hun energie in activiteiten stoppen die minder gewenst zijn.
Een goede manier om een hond mentaal uit te dagen, is om ze hun neus te laten gebruiken. Snuffel- en zoekspelletjes vinden honden leuk én ze worden er lekker moe van. Een van de opties om je hond op deze manier bezig te houden, is een snuffelmat.

Wat is een snuffelmat

Een snuffelmat is een geraamte van soepel materiaal waarin fleecerepen zijn geknoopt. De hond zoekt met haar neus naar snoepjes die je tussen de fleecerepen hebt verstopt. Snuffelmatten kun je kant en klaar kopen of zelf maken als je handig bent.

Algemene regels voor het aanleren van een snuffelmat:

  • Leer de hond rustig, stap voor stap wat de bedoeling is.
  •  Zorg ervoor dat de hond in het begin snel succes heeft. Begin dus heel makkelijk.
  • Help niet te snel, maar geef de hond de tijd om zelf dingen te ontdekken.
  • Snapt de hond het niet, maak het dan makkelijker door een stapje terug te gaan.
  • Corrigeer de hond niet voor verkeerde pogingen, maar negeer het indien mogelijk. Het feit dat hij geen beloning krijgt, is al informatie genoeg. Door foei of nee te zeggen kan het zijn dat de hond geen andere dingen meer durft of wil proberen.
  • Neem regelmatig pauzes en ga niet te lang door, snuffelen en nadenken is heel vermoeiend (max 10 min.)
  • Als de hond gefrustreerd raakt en in de snuffelmat gaat bijten, ermee gaat schudden of opgeeft, is het te moeilijk. Maak het makkelijker door een stap terug te gaan.

Je hond leren hoe een snuffelmat werkt

Als eerste ga je de hond leren te wachten, terwijl jij de snuffelmat vult met snoepjes. Daarna mag je hond de snoepjes gaan zoeken.

Stap 1:
Vraag je hond te gaan liggen waar je met de snuffelmat wil gaan oefenen. Leg een snoepje tussen haar voorpoten als ze ligt.
Pak de snuffelmat op en leg die op de grond. Let er daarbij op dat je hond blijft liggen en leg opnieuw een snoepje tussen haar voorpoten als ze dat heeft gedaan.
Staat ze op, dan til je de snuffelmat rustig omhoog en vraag haar weer te gaan liggen. Vervolgens leg je de snuffelmat weer neer. Blijft ze nu wel liggen dan leg je een snoepje tussen haar poten.

Stap 2:
Pak 2 snoepjes: 1 leg je bovenop de snuffelmat, de andere leg je meteen tussen de voorpoten van de hond, voor het blijven liggen. Is je hond al gaan staan, dan haal je de snoepjes weg en vraag je de hond weer te gaan liggen. Vervolgens probeer je het nog een keer.

Stap 3:
Leg op deze manier meerdere snoepjes duidelijk zichtbaar op de mat, terwijl je iedere keer tussendoor ook een snoepje tussen de poten van de hond legt.

Stap 4:
Als er meerdere snoepjes duidelijk zichtbaar op de mat liggen, zeg je “zoek” of “snuffel” tegen je hond en wijs je naar de snuffelmat. Moedig haar extra aan als ze niet meteen overeind komt om naar de mat te lopen.
Laat je hond rustig snuffelen zonder haar af te leiden. Laat haar ook snuffelen zo lang als ze wil, tot zij zeker weet dat er geen koekjes meer zijn en zelf stopt met zoeken.
Herhaal dit op deze manier drie keer.

Stap 5:
Vul de snuffelmat nog steeds op dezelfde manier (inclusief het snoepje tussen de poten voor wachten) maar til voor een paar snoepjes een fleecereepje op en leg het snoepje daaronder. De andere snoepjes dus nog steeds duidelijk in zicht op de mat. Laat de hond weer zoeken.
Eet je hond alleen de snoepjes die zichtbaar zijn en zoekt zij niet naar de snoepjes die een beetje verstopt zijn? Help dan door aan te geven wat de bedoeling is. Til een fleecereepje op en laat het snoepje eronder zien. Als je dit een aantal keer gedaan hebt, wacht je de volgende keer even af om te zien of zij zelf op het idee komt om onder het fleecereepje te zoeken.

Stap 6:
Als je hond goed in de gaten heeft dat zij ook tussen de fleecerepen moet zoeken, kun je het moelijker maken door meer snoepjes onder de fleecereepje te leggen.
Je kunt het ook moeilijker maken door de snoepjes dieper in de snuffelmat te verstoppen.

Stap 7:
Als je hond meer ervaren wordt, kun je tijdens het wachten minder snoepjes gaan gebruiken. Leg niet iedere keer een snoepje tussen zijn voorpoten, maar wissel het af. Eerst 1 x wel, 1 x niet. Daarna 1 x wel, 2 x niet of 3 x niet, en zo verder. Blijf wel altijd snoepjes tussen de poten leggen voor wachten, zo wordt het vullen van de snuffelmat ook al een gezamenlijke activiteit.

Opruimen van de snuffelmat
Zijn jullie klaar en wil je de snuffelmat opbergen, strooi dan wat snoepjes aan de zijkant van de mat en pak de snuffelmat op terwijl je hond de snoepjes opeet. Zo sluit je het positief af.
Berg het kleed altijd op als jullie klaar zijn. Dan blijft het speciaal en begrijpt je hond beter wat de bedoeling is als je het te voorschijn haalt.