Tuigje aandoen bij honden

Hoewel het wandelen aan een tuigje voor de meeste honden prettiger is dan aan een halsband, kan het aandoen van een tuigje voor de honden vervelend zijn.

Voor een hond is het fijn als hij zoveel als mogelijk de gelegenheid krijgt om mee te werken. Bij alles wat je doet, voelt het beter als je zelf initiatief kunt nemen in plaats van dat je gedwongen wordt. In plaats van het tuig zomaar aan te doen of de hond of zijn poten vast te pakken en in het tuigje te zetten, kun je een hond heel makkelijk leren mee te werken.

Leer je hond zelf zijn kop door het tuig te steken

  • Houd met 1 hand het tuigje vast, met de lus waar de kop doorheen moet zo ver mogelijk open. Deze hand houd je stil. Je mag de hand niet naar de hond toe bewegen.
  • Steek je andere hand met een snoepje door de lus waar zijn kop doorheen moet en laat de hond het snoepje uit je hand pakken.
  • Daarna steek je je hand steeds minder ver door de lus. Totdat de hand niet meer door de lus zit dicht bij de hond, maar aan de andere kant van de lus. De hond moet dus steeds verder zijn neus naar voren steken en uiteindelijk door de lus, om het snoepje aan te pakken. De hond leert dan dat hij eerst zijn neus door de lus moet steken en dat hij dan een snoepje krijgt.
  • Let op dat je niet zelf de lus om de neus van de hond doet, maar dat de hond uit eigen beweging zijn neus naar voren steekt.
tuigje_aandoen_2
Stap 1

 

 

 

 

 

 

 

 

tuigje_aandoen_1
Stap 2

 

 

 

 

 

 

 

 

tuigje_aandoen_3
Stap 3

 

 

 

 

 

 

 

 

tuigje_aandoen_4
Stap 4

 

 

 

 

 

 

 

 

De poten
Voor sommige tuigjes is het nodig dat je 1 of meerdere poten van de hond door het tuigje steekt. Leer de hond in dat geval zelf zijn poot op te tillen om door het tuigje te steken. (honden doen dat al heel makkelijk als je een vlakke hand naar ze uitsteekt).

 

Aanvullende tips:

  • Geef je hond de tijd om te reageren, zodat hij zelf kan bepalen wanneer hij klaar is voor het begin van de handeling.
  • Gebruik beloningen voor het vastmaken én losmaken van het tuig, zodat het tuigje voor de hond een positieve associatie krijgt.
  • Hang niet over de hond heen bij het aandoen van het tuigje.