Hond plast in huis

Het is heel vervelend als je hond onzindelijk is en in huis plast of poept. Het kan zijn dat de hond af en toe een ongelukje heeft of dat hij regelmatig in huis zijn behoefte doet. Of misschien gebeurt het alleen in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als hij alleen thuis is of als er bezoek komt. Het is zelfs mogelijk dat de hond niets in de gaten heeft en dat de hond urine verliest als ze ligt te slapen.
hond onzindelijk
De redenen waarom de hond het huis bevuilt kunnen even divers zijn. Het is in ieder geval nooit om jou het leven moeilijk te maken, uit protest of om een punt te maken. Om het probleem op te lossen is het belangrijk om de echte reden te achterhalen, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.

Mogelijke redenen voor onzindelijk zijn:

1 De hond heeft nog niet geleerd wat zindelijkheid is.
Dit is bijvoorbeeld bij pups het geval. Zij moeten nog leren wat de bedoeling is (buiten plassen en niet in huis).
Bovendien duurt het even voordat zij lichamelijk in staat zijn om in alle gevallen hun ontlasting op te houden. Een pup die zindelijk is kan nog best wel eens een ongelukje hebben.
Bij oudere honden kan voorkomen dat zij uit omstandigheden komen waarin zij niet geleerd hebben wat zindelijkheid is. Ook deze honden kunnen het nog leren. Omdat het al wat langer een gewoonte is, zal het iets langer duren voordat je het opgelost hebt.
De training is bij oudere honden hetzelfde als bij pups: om de 4 uur naar buiten en bovendien als ze wakker worden, als ze gegeten hebben, als ze gespeeld hebben, of als er opwinding is geweest.
En belonen als ze het buiten doen! Met je stem of met iets lekkers. Het is ook belangrijk om niet boos te worden of de hond te straffen als hij toch iets binnen doet.
Dat heeft een averechts effect en je loopt het risico dat hij alleen gaat plassen als je niet kijkt.
Hoe consequenter je er zelf op tijd bij bent (pro actief naar buiten in plaats van reageren als ze al iets gedaan hebben) hoe sneller de training gaat.

2 De situatie is te overweldigend
Een andere veelvoorkomende reden is dat de situatie voor de hond te overweldigend is en hij uit stress, opwinding of angst gaat plassen.
Zoals wanneer er bezoek komt. Of als hij moeite heeft met alleen thuis zijn.
Stress en angst werkt op je stofwisseling en de hond kan het niet meer ophouden, ook al kan hij dat normaal urenlang.
Maak de situatie voor je hond minder indrukwekkend. Het kan lastig zijn om te achterhalen waarom de hond het overdonderend vindt. Denk aan: ruimte en afstand (hoe minder ruimte en hoe dichterbij hoe moeilijker), aanraking (honden moeten leren dat aanraking fijn is), drukte (er gebeurt veel tegelijk óf vlak achter elkaar).Hond plast in huis

3 Medische problemen: ziek, ouderdom, sterilisatie
Honden kunnen ook in huis plassen omdat er een medisch probleem is. Bijvoorbeeld je hond drinkt heel veel omdat hij ziek is en daardoor moet hij veel plassen.
Teven die gesteriliseerd zijn, kunnen last hebben van een verslapping van de sluitspier en onzindelijk worden.
Ook ouderdom kan een oorzaak zijn dat de hond het minder goed op kan houden.

Gedragstherapie
Als je hond in huis plast terwijl hij dat vroeger niet deed, is je eerste stap een bezoek aan de dierenarts.
Als die een lichamelijke oorzaak heeft uitgesloten, is het zinvol om contact op te nemen met een professionele hondengedragstherapeut. Die kan beoordelen wat de oorzaak van het probleem is en je helpen het probleem op te lossen.

 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Telefoon / Whats app: 06 – 275 45 038
Email: info@kynogedrag.nl
Wanneer gedragstherapie
Ga terug naar Wanneer gedragstherapie voor honden

Hond plast in huis