Hond jaagt achter fietsers of joggers aan

hond-najagen-joggerHet is heel vervelend als je hond de neiging heeft om achter fietsers, joggers of andere verkeersdeelnemers aan te rennen en wellicht naar ze te blaffen, grommen, happen of bijten. Uiteraard is het voor de betreffende persoon die achterna gezeten wordt, niet fijn en potentieel gevaarlijk. Maar ook voor jou als begeleider is het onprettig. Aan de ene kant omdat mensen boos op je worden. Aan de andere kant omdat het ook voor jou en je hond gevaarlijk is. Als je hond aan de lijn loopt, kan het zijn dat hij jou omver trekt. Of je hond komt tussen het verkeer terecht en raakt gewond of veroorzaakt een ongeluk.
Goede redenen dus om met dit probleemgedrag aan de slag te gaan.

Waarom valt een hond uit naar hardlopers en fietsers

Als eerste is voor het oplossen van dit probleem belangrijk om te weten waarom jouw hond ergens achteraan wil. De drie meest voorkomende redenen:

  1. De snelle beweging, vooral van hem weg bewegend, triggert bij je hond het jachtinstinct. Dit is op zich natuurlijk gedrag voor roofdieren, maar de ene hond(enras) heeft het wat sterker dan de ander.
  2. Hij vindt de hardloper, fietser, brommer of waar hij ook achteraan gaat, eng en wil met zijn gedrag de ander wegjagen.
  3. Het is een spelletje. Honden die zich vervelen leren heel snel dat dit een leuk spelletje is.

Waarom de hond fietsers en joggers najaagt, is bepalend voor wat je moet doen om het gedrag van je hond in andere banen te leiden.

Management
In alle gevallen is management belangrijk! Zorg dat je hond niet de gelegenheid krijgt om het najagen of uitvallen naar fietsers en jogger te doen. Om het voor iedereen veilig te houden, maar ook omdat het gedrag erg belonend is.
Zowel voor de honden die het leuk vinden (het is leuk) als voor de honden die datgeen dat ze najagen eng vinden: de ander gaat altijd weg (dat waren ze toch al van plan, maar dat weet de hond niet).

Straffen werkt niet!
Dit is ook de reden dat de hond corrigeren of straffen voor dit gedrag niet werkt. De hond heeft zijn beloning al gehad. Daarnaast werkt straffen mee aan de opwinding in het hele gebeuren. Het is over het algemeen en zeker in dit geval beter om het gewenste gedrag te belonen.

Tips

  • Voorkom het achterna jagen door je hond aangelijnd te houden.
  • Loop op plekken waar je fietsers, joggers en dergelijke niet of zo min mogelijk tegenkomt.
  • Laat je hond niet uit aan een flexi- of uitrollijn. Hoe langer de lijn hoe meer snelheid je hond kan maken. Daarnaast ontstaat er met iedere meter die uitrolt een grotere hefboomkracht in het voordeel van de hond. Het wordt dus steeds lastiger om je hond onder controle te houden.
  • Gebruik een normale riem (1,80m) die lekker in de hand ligt waardoor je hem goed vast kunt houden.
  • Ga het gewenste gedrag oefenen. Vraag je als eerste af: wat wil je dat de hond wél doet als er hardlopers of fietsers passeren? Dit gedrag ga je oefenen. Eerst alleen het gedrag en dan met steeds meer afleiding totdat je ook kunt oefenen als er daadwerkelijk hardlopers of fietsers langskomen.
  • Vind je hond de andere verkeersdeelnemers eng en valt hij uit om ze weg te jagen, ga dan ook aan de slag om zijn angst te verminderen.
  • Tenslotte is het handig om je hond een goede, voor iedereen acceptabele manier te bieden om zijn instincten te gebruiken of zijn energie lekker uit te leven. Dan wordt de motivatie minder om het najagen in gang te zetten als hardlopers en fietsers langskomen.

Gedragstherapie
Wil je aan de slag om dit probleem op te lossen, maar weet je niet welke motivatie de hond heeft of hoe je moet beginnen? Ik help je daar graag bij.

 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Telefoon / Whats app: 06 – 275 45 038
Email: info@kynogedrag.nl

Aansprakelijkheid
Je bent verantwoordelijk voor alle schade die je hond aanricht. Normaal gesproken valt dit onder je aansprakelijkheidsverzekering. Ben je er niet zeker van, vraag dan na bij je tussenpersoon of dit bij jouw verzekering gedekt is. Is er een ongeluk, help dan eerst gewonde personen en zorg dat je hond veilig is.
Wissel daarna je gegevens uit, zodat eventuele schade netjes geregeld kan worden.